בסוף מרץ 2020 פנה משמר הדמוקרטיה הישראלית לראש הממשלה בנימין נתניהו וח"כ בנימין גנץ בעקבות פרסומים לפיהם הממשלה ה-35 בישראל תמנה למעלה מ-30 שרים.

לפי דברי משמר הדמוקרטיה, מגמת הצמיחה בגודלה של הממשלה, בעיקר כמענה לצרכים פוליטיים, מהווה מקור לדאגה וזאת עקב ההשלכות הבעייתיות הגלומות בכך – בזבוז כספי ציבור, חוסר יעילות שיוביל לשיתוק וקושי בקבלת החלטות. גודלה של הממשלה מהווה מקור לביקורת ציבורית בשנים האחרונות וזאת מפאת בזבוז כספי ציבור והיעדר יעילות מרבית, הבאים לידי ביטוי בתקצוב משרות של שרים ללא תיק וסגני שרים מיותרים, חלוקת משרדים ללא צורך ענייני וכן הקמת משרדים אד-הוק עקב שיקולים פוליטיים בלבד. משמר הדמוקרטיה הדגיש כי תרעומת ציבורית זאת מערערת את הלגיטימיות של הרשות המבצעת ואת אמון הציבור בה.

עוד ציין המשמר בפנייתו כי ממשלה גדולה מדי סובלת חסרונות מהותיים כדוגמת קשיים בתפקוד ובקבלת החלטות, דבר המביא ליצירת פורומים מצומצמים לקבלת החלטות, וכן מעבר תדיר של עניינים ממשרד למשרד לפי המשרדים הנוצרים והמתבטלים, באופן שפוגע ביציבות ובקידום נושאים באופן רציף. חיסרון נוסף הוא צמצום יתר במספר חברי הכנסת הנושאים בעבודת החקיקה והפיקוח הפרלמנטריים על עבודת הרשות המבצעת, שכן על-פי שיטת המשטר בישראל והקונבנציות במערכת הפוליטית, רוב חברי הממשלה נמנים גם עם הרשות המחוקקת.

משמר הדמוקרטיה ביקש להדגיש כי אין להקל ראש בתיקון חוקי היסוד, ולבטח לא כאשר מקור התיקון נובע אך ורק משיקולים פוליטיים וללא כל הצדקות נראות לעין. הוראותיהם של חוקי היסוד של ישראל מעצבות את דמותה של החברה ואת שאיפותיה. הן מניחות את היסוד לערכיה החברתיים וקובעות את המסגרות לחקיקת של חוקים ולהתנהלותו של הממשל.

אשר על כן, ביקש המשמר מראש הממשלה נתניהו ומח"כ גנץ כי להימנע מלהגדיל את הרכב הממשלה – "בעת הנוכחית, אין מקום לשנות את חוק-יסוד: הממשלה ולהגדיל את המכסה המותרת של מספר השרים וסגני שרים, לממדים חריגים שלא נודעו במקומותינו מאז היווסדה של המדינה. בעת הזו, המסר שצריך לצאת מכנסת ישראל ומממשלת ישראל הוא מסר של איפוק וריסון בתקציב המדינה מחד ומסר של יעילות והתייעלות מאידך".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *